cursuri de dans Bucuresti Scoala de dans Bucuresti Wilmark Dance Academy

Terapia prin dans (1)

Terapia prin dans 

Ce este terapia prin dans?

Terapia prin dans este o formă de psihoterapie care utilizează mișcarea prin dans pentru a obține efecte benefice și curative atât asupra corpului, cât și la nivel mental și emoțional.

Terapia prin dans se bazează pe principiul conform căruia dansul exprimă personalitatea unui individ. Cu alte cuvinte postura corporală și modul în care oamenii se mișcă sunt indicii pentru ceea ce aceștia simt și trăiesc. In cadrul dansului aceștia exprimă niște emoții foarte intense, de care uneori nici nu sunt conștienți.

Terapia prin dans are practic trei componente importane: dansul, mișcarea fizică și creativitatea. Toate aceste trei elemente fiind menite să producă modificări favorabile la nivel fizic, emoțional, cognitiv și social.

Terapia prin dans are o istorie relativ tânără. Dacă prima dată a fost utilizată în secolul al XIX-lea, în cadrul Marii Britanii, popularitatea sa a crescut abia după anii 1940, când a început să fie utilizată în SUA. Chiar dacă dansul este o formă de exprimare pe care oamenii au utilizat-o din cele mai vechi timpuri, putând fi încă observată în cadrul unor triburi din zilele noastre ca formă de socializare. Dansul ca terapie a fost instituit atunci când o profesoară de dans din SUA. Marian Chance, a observat că unii dintre elevii săi erau mult mai interesați de emoțiile pe care le experimentau în cadrul dansului decât de partea tehnica a dansului. Acela a fost momentul în care a început să pună accent mai mult pe exprimarea liberă a emoțiilor decât pe tehnicile de dans. https://danceacademy.wilmark.ro/inscrie-te/

Medicii au început să îndrume pacienți care aveau dificultăți de mișcare, dificultăți de relaționare sau cu tulburări psihice către această profesoară, care a încercat să-i ajute prin intermediul dansului. Lucrând îndeaproape cu o echipă medicală, aceasta a pus bazele terapiei prin dans, adresându-se atât persoanelor cu problemele menționate mai sus, dar și celor care doreau pur și simplu să se simtă mai confortabil cu sine și cu corpul lor.

Cum funcționează terapia prin dans?

Terapia prin dans se poate realiza fie individual, fie în cadrul unui grup. În ambele situații, terapia presupune patru etape prin care pacientul trebuie să treacă pentru a putea obține efecte benefice în urma dansului.

  • Pregătirea– presupune pregătirea fizică a corpului prin exerciții și mișcări specifice și totodată crearea unui mediu confortabil și sigur
  • Incubația constă într-o fază de relaxare, în cadrul căreia pacientul are posibilitatea (și este încurajat) să renunțe la controlul conștient și să își exprime liber sentimentele și emoțiile prin intermediul dansului. În acest stadiu se consideră că mișcarea devine simbolică pentru ceea ce trăiește pacientul.
  • Iluminarea– este etapa în care pacientul face legătura între mișcările simbolice de dans realizate în etapa anterioară cu posibilele înțelesuri pe care acestea le-ar putea avea, ajutat fiind în acest demers de către terapeut.
  • Evaluarea – are loc la finalul ședinței de terapie și constă în evaluarea progresului înregistrat de pacient.

În cadrul primei ședințe de terapie are loc o discuție între pacient și terapeut în care sunt discutate motivația persoanei de a apela la terapie, nevoile sale și care sunt obiectivele pe care dorește să le atingă cu ajutorul terapiei.

În următoarele ședințe pacientul este încurajat să se miște și să danseze liber sub supravegherea terapeutului, care va încuraja pacientul să exprime prin dans emoțiile și sentimentele pe care le trăiește, dar va și imita unele mișcări ale acestuia, în încercarea de a-i fi ca o „oglindă”, astfel încât să-l „reflecte”, să-i sugereze într-un mod empatic că este înțeles și acceptat.

În cadrul terapiei sunt luate în considerare și analizate și alte aspecte adiacente (altele decât mișcarea propriu-zisă) care ar putea oferi indicii despre starea interioară a individului, aspecte care țin de tonalitatea vocii, expresivitatea chipului, privirea, modul în care se mișcă etc.

Sursa : Costin Oana – site www.romedic.ro

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *