dansatori kizomba

Kizomba – conexiunea prin dans

Dansul kizomba se traduce prin „eu simt”, iar Armand și Lavinia, atât ca profesori cât și ca dansatori și-au dorit mereu să ofere oamenilor din jur cea mai bună versiune a lor.

S-au cunoscut pe ringul de dans, nestiind că vor ajunge parteneri. Armand și Lavinia Kizomba au crescut o dată cu școala Dansatorii Anonimi D.C și sunt recunoscători pentru șansă și pentru încredere , prietenilor lor, Marius și Elena – instuctorii și fondatorii școlii Dansatorii Anonimi D.C.

În 2017 au participat la prima competiție de Kizomba unde au câștigat locul 2, iar în anul 2019 au urcat pe prima treaptă a podiumului și și-au însușit medalia de aur.

Pe Lavinia am perceput-o mereu ca o fiind sensibilă, profundă în gândire, calmă și extraordinar de asumată, cu o eleganță coborâtă din plaiurile dragi ale Moldovei de odinioară, o contradicție interesantă între modern și tradițional.

Despre Armand toată lumea știe că este pasionat de călătorii și unul din prietenii lui cel mai bun este muntele. Poate că de aici a învățat să țină fruntea sus, semeață și să asculte, să fie fin observator al lucrurilor și să viseze la lucruri înalte.

Amândoi se completează perfect, atât în viață, cât și în dans, căci în stilul pe care și l-au ales ca pasiune, kizomba, conexiunea dintre parteneri face ca totul să capete sens.

De ce kizomba?

Armand: În copilărie am practicat dansul sportiv, iar când am fost nevoit să renunț, am zis că n-o să mai dansez niciodată. Apoi într-o seară prietenul meu cel mai bun m-a scos la o petrecere latino. Știam câțiva pași de Salsa și Bachata, dar la Kizomba văzusem doar câteva filmulete cu Albir. Era diferit de orice alt stil de dans pe care îl praticasem înainte. La Salsa și Bachata mă descurcam decent, mai învățam elemente de pe youtube, dar la Kizomba oricât m-aș fi străduit, nu se prindea nimic de mine. Pe lângă asta, mai era și muzica. E ceva deosebit în ritmul de Kizomba.

Lavinia: Dansam deja Salsa și Bachata și câteva elemente de baza din dansurile de societate, când școala de dans de care aparțineam la momentul respectiv a organizat primul bootcamp de Kizomba din Iași. Mereu mi-a plăcut să învăț lucruri noi, așadar nu puteam pierde o asemenea experiență. Am făcut parte din prima generație de Kizomba din Moldova în 2014. M-am îndrăgostit de muzică; toți prietenii mei știau melodia Mika Mendes – Magico pentru că o ascultam nonstop. Însă iremedial m-a cucerit conexiunea și dansul kizomba se traduce prin „eu simt”.

Cum se stabilește conexiunea dintre parteneri, în dans?

În Kizomba, e frumos când între parteneri există deschidere. Atât leaderul, cât și followerul oferă și primește. Conexiunea se  construiește pas cu pas, prin schimbul de energie, prin pașii de bază, leaderul e atent la energia, controlul și viteza de reacție, iar followerul se asigură că oferă atenție, precizie, înțelegere. Leaderul află ce anume e mai ușor de condus, ce necesită mai mult control.  Per total, în dans e plăcut atunci când totul se întâmplă fără efort. Dacă e nevoie de extra efort pentru realizarea elementelor, din punctul nostru de vedere, conexiunea nu se mai creează. E nevoie de confort în interiorul perechii, iar toate „zgomotele” (atât cele legate de tehnică sau emoționale) dispar. Când fiecare ajunge în acest punct, devine capabil să treacă la următorul nivel. În același timp, conexiunea e văzută diferit în funcție de experiențele fiecăruia de viață. Nouă ne place să o construim treptat.

Care credeți că este nevoia comunității în acest moment?

Având în vedere situația mondială, în țara noastră e important să creștem numărul de dansatori activi din umbrela Kizomba. Totodată e necesar ca în cadrul școlilor, profesorii să își informeze corect elevii, ca aceștia să cunoască diferențele de stiluri: Kizomba, Semba, Urban Kiz, Tarraxo, Tarraxinha etc.

Ce preferați: coregrafie sau freestyle?

N-am putea alege. Ambele ne oferă experiențe diferite. Dansul pe scenă oferă anumite plusuri și emoții pe care freestyle-ul nu le oferă, și invers. Din ambele se învață enorm și suntem de părere că un dansator complet ar trebui să le experimenteze pe ambele.

Ce înseamnă pentru voi o realizare?

Atunci când reușești să iți atingi obiectivele propuse. Cele mici se adună, iar pas cu pas, ajungi să fii pe drumul care te face să te simți mulțumit;

Atunci când înveți din experiențele prin care treci, când duci la bun sfârșit ceva ce faci pentru prima oară, când ai ocazia să primești feedback , când ai o revelație despre ceva ce ți-ai dorit de mult timp să cunoști;

Lavinia, în ce mod te ajută dansul să dezvolți respectul de sine?

Dansul te face să devii foarte conștient de aspectul fizic. În perioadele de dinaintea competițiilor în care ne antrenam atât fizic cât și la dans, aveam des momente în care mă opream să îmi admir corpul. E uimitor ce poate face atunci când îi oferi sport, alimentație bună, apă, liniște sufletească și odihnă. Dansul te face să iți dai seama cât de des privești în jos, la propriu, în viață de zi cu zi. În momentul în care bărbia devine paralelă cu podeaua, iar tu iți dai seama de asta, parcă ceva se schimbă în interior. Conștientizarea puterilor iți dezvoltă enorm respectul de sine. Și-am să mă opresc aici :D.

Armand, care sunt avantajele și dezavantajele unor campioni de kizomba?

Dezavantaje: O dată ce ai intrat în lumea competițiilor, mereu trebuie să iți menții poziția rămânând activ și prezent. În același timp e important să iți dai seama când să renunți și când să continui. Mulți nu stiu, dar rezultatele vin cu sacrificii pe toate planurile și sunt unele momente în viață în care ești dispus să le faci, iar altele în care nu. În acele momente, alegerea devine grea.

Avantaje: Te provoacă mereu să crești, să devii mai bun. E imposibil să rămâi la același nivel dacă participi la competiții. Vine cu o doză de popularitate care deschide anumite uși. Tot la avantaje mai este și introspecția, capacitatea de a te concentra pe ce e în interior: mentalitatea de campion. Monologul interior joacă un rol important în călătoria și destinația unui campion.

Lavinia : Kizomba este un dans care te ajută să activezi potențialul feminin? Ce calități amplifică?

Dincolo de tehnica pe care o consider fără doar și poate necesară, pentru mine dansul kizomba se traduce prin „eu simt”. Cum asta e o discuție lungă, am să mă rezum la faptul că acest stil de dans te face să devii conștientă de tine, ca femeie, activând cu siguranță potențialul feminin. Însă ce înseamnă potențial feminin? Având ocazia să dansez ca leader, pot spune cât de multe lucruri interesante am ajuns să descopăr din poziția aceasta. Poate suna a clișeu, dar pentru mine se traduce prin puterea/vulnerabilitatea femeii de a-și transpune personalitatea, potențialul, în dans. În afara dansului, multe dintre noi suntem feminine, elegante, jucăușe, sexy, triste, melancolice, calme, energice etc., însă am întâlnit adesea o barieră în pereche, unde toate emoțiile enumerate mai sus au fost umbrite de teama de a greși sau de percepția celor din exterior. Sunt de părere că dansul te aduce într-un punct de instrospectie, iar atunci când acceptăm în viață de zi cu zi că greșelile ne fac doar să evoluăm, iar dansul se întâmplă întăi de toate între cei doi parteneri, avem parte de-o schimbare totală.

Nu știu dacă sunt doar calități feminine, dar cu siguranță în Kizomba un follower ajunge să-și amplifice capacitatea de a asculta, are mai multă răbdare, citește printre rânduri, e punct de sprijin, îmbrățișează mai cald, simte orice schimbare de energie a partenerului iar toate astea se întâmplă fără cuvinte și pot fi aplicate în viață de zi cu zi.

Armand: Cine ești tu, dincolo de festivaluri și aparițiile pe social-media? Care sunt pasiunile tale?

Sunt overthinker, perfecționist, sincer și-mi place să trăiesc simplu. Ies des din zona de confort.

Îmi aleg cu grijă oamenii apropiați, sunt pasionat de anime-uri, munți, și orice altă activitate care nu se desfășoară în oraș 😀 însă mereu alături de oamenii importanți pentru mine.

Într-o perioadă în care se cere distanțarea, iar kizomba este un dans al apropierii, ce învățați despre voi?

Ne-am dat seama că sănătatea este importantă.

Ne lipsesc îmbrățișările din dans;

Am învățat că perioadele de odihnă sunt importante, la fel de mult precum cele de muncă;

Apreciem mai mult interacțiunile dansante, ne bucuram mai mult de moment;

Răbdare;

Reprezentați o zonă a României foarte bogată în obiceiuri și tradiții! În prag de sărbători vă lansez o provocare ! Sper că sunteți pregătiți și acceptați ! Provocarea este: colind strămoșesc românesc din locurile binecuvântate ale Moldovei.

O sa explic : – colind romanesc – sa ne spuneti un colind de prin locurile binecuvantate ale Moldovei. (puteti filma sau doar inregistra – o strofa, un colind intreg, asa cum simtit voi).

 

PROVOCARE ACCEPTATA 

CLICK AICI pentru a asculta  provocarea  : Colind românesc 

Voce : Lavinia Maria Paladi

Susținător: Armang Gabriel Palaghia 

 

Mulțumesc Lavinia! Mulțumesc Armand! 

 

 

CURSURI ONLINE

Pentru cursuri de dans online puteți accesa platforma Wilmark Dance Academy:

https://cursuri-dans.ro/p/curs-de-salsa-online_plus-latino-pack

https://cursuri-dans.ro/p/all-inclusive

https://cursuri-dans.ro/…/curs-bachata-lady-style_plus…

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *